meisje speelt gitaar akkoorden

Gitaar akkoorden

gerdadenadmirant Gitaarles Reactie plaatsen

gitaar tegen kussen aan

Gitaar akkoorden leren is niet moeilijk!

Het is gewoon de gemakkelijkste manier om muziek uit je gitaar te halen.

Wanneer jij gitaar leert spelen met gitaar akkoorden gebruik je je gitaar vooral als begeleidingsinstrument.

Mijn ervaringen en het hoe en wat rondom gitaar akkoorden vertel ik graag in dit blog 🙂

Hoe ik gitaar leerde spelen

Ik was ongeveer 20 jaar toen ik begon met gitaar spelen. We waren net getrouwd en mijn man speelde vooral op de piano.

Het elektronisch orgel, waarop ik wat had leren spelen, stond bij mijn ouders thuis en is toch een heel ander instrument dan de piano.

Ik wilde wat anders en kocht een gitaar. Omdat ik linkshandig ben werden de snaren omgezet zodat ik hem als linkshandige gitaar kon gebruiken.

Tegenwoordig koop je dan een linkshandige gitaar, maar ik vond dat het zo ook wel kon.

Als hulpmiddel om gitaar te leren spelen gebruikte ik een Youth for Christ Zangbundel. Ik moet hem nog wel ergens hebben. Achterin die bundel stonden alle grepen, en dus gitaar akkoorden, netjes uitgetekend.

Mijn man is heel muzikaal en hielp mij erbij, hoewel hij ook nog nooit een gitaarsnaar had aangeraakt.

Maar het was wel heel handig dat hij de gitaar kon stemmen. Hij hoorde wanneer de E-snaar een zuivere E-toon liet horen en had alleen de namen van de snaren nodig.

Die werden toen ook al, als geheugensteuntje mee gegeven in een zinnetje: Een aap die graag bananen eet. Dus je krijgt eerst een E snaar, daarna een A snaar en vervolgens een G, een B en weer een E-snaar.

Met behulp van de piano waarbij dan de E gelijk werd qua klankhoogte aan de E van de gitaar, begon het stemmen.

Dat is trouwens tegenwoordig helemaal niet meer nodig. Onze dochter, die ver gevorderd is met klassiek gitaar spelen, heeft een klein digitaal apparaatje dat je op de gitaar plaatst en het stemmen is zo klaar!

meisje speelt gitaar

Nadat de gitaar gestemd was moest ik natuurlijk ook mij zelf een goede houding aanleren om de gitaar vast te houden tijdens het spelen.

Dat is belangrijk om geen rugklachten te krijgen. Wanneer jij een gitaarcursus gaat volgen of op gitaarles gaat, zal de gitaarleraar daar zeker ook op letten!

Je moet ook even de onderdelen van de gitaar weten te benoemen. Zo is het bovenste gedeelte van de gitaar, waarbij je de gitaar stemt, de kop. Daarna krijg je de hals waar de snaren langs lopen en vervolgens de klankkast.

Je kunt nog wel wat specifieke onderdelen benoemen, maar voor het begin is dat voldoende.

Gitaar akkoorden leren kennen

Toen ik eenmaal wist hoe de snaren heetten en klonken, en hoe ik de gitaar vast moest houden, heb ik gezocht naar eenvoudige gitaar akkoorden, waarbij ik al een echt lied kon spelen/begeleiden.

Je moet er dan wel bij zingen, of een instrument mee laten spelen met de melodie. Want gitaar akkoorden gebruik je eigenlijk altijd om de zang te begeleiden.

Jouw stem of die van anderen, of het geluid van een ander instrument laat de melodie horen.

Het eenvoudigste akkoord is de e-minuur. Je drukt dan 2 snaren in, vrij bovenaan op de hals van de gitaar, met je wijs- en middelvinger.

Maar ik vond een lied met vrij eenvoudige akkoorden, nl. de E-A-B7-E Het was het lied: Ik stel mijn vertrouwen op de Heer, mijn God.

Ik haalde het natuurlijk uit de Youth for Christ bundel en kwam zelf uit een christelijk gezin. Dit lied was dus perfect om mee te beginnen.

En terwijl ik mijn eerste liedje speelde zong ik gewoon eerst de tonen die ik speelde en zong: E-e – A- B7 en dan weer E. En dat 4 regels achter elkaar. Toen dat later gemakkelijk ging kon ik natuurlijk ook de tekst van het lied mee zingen.

Hoe maak je gitaar akkoorden

Akkoorden maak je door bepaalde snaren op zeker hoogte van de hals van de gitaar in te drukken. Voor de meeste mensen betekent dat met hun linkerhand. Alleen linkshandigen drukken de snaren met hun rechterhand in.

En met de andere hand maak je het ritme. Dat kan gewoon het ritme zijn van het lied. Maar het is ook mogelijk om te gaan tokkelen en dan pak je steeds een andere snaar, dat natuurlijk ook weer een ander geluid geeft.

In het begin speel je meer het ritme. En ik kan je wel vertellen dat hóe je dat doet best belangrijk is voor het geluid dat je maakt.

Soms hoor je mensen heel hard op de gitaar slaan of spelen ze in een heel saai ritme, waardoor de gitaar niet mooi klinkt.

Het is dus belangrijk om met de ene hand de goede snaren op de goede hoogte van de hals van de gitaar in te drukken.

Maar aan de andere kant moet je ook een beetje ritme gevoelig zijn om in een mooi ritme te spelen.

Is spelen met gitaar akkoorden moeilijk?

Eigenlijk is gitaar leren spelen op basis van gitaar akkoorden helemaal niet zo moeilijk. Zeker in het begin kun je al heel veel liedjes spelen met enkele, vrij gemakkelijke, akkoorden.

Je kunt er gewoon zelf mee beginnen en koopt dan een boekje met gitaar akkoorden.

meisje speelt gitaar

Het wijst zich eigenlijk vanzelf! Op een tekeningetje zie je de hals van de gitaar. De naam van het akkoord staat erbij en je ziet op welke plaats en met welke vingers de snaren ingedrukt moeten worden.

Er staan dan nummers bij van de vingers die je op de snaren indrukt. De wijsvinger is 1, de middelvinger is 2, de ringvinger is 3 en de pink is 4.

Het is wel fijn om een ervaringsdeskundige mee te laten kijken. Er wordt dan gekeken hoe je de gitaar vast houdt en hoe je de snaren indrukt.

In het begin is het best wel wennen. En zeker wanneer je metalen snaren op je gitaar hebt, kunnen je vingers een beetje zeer gaan doen. Je kunt dan niet al te lang achter elkaar spelen. Je moet er als het ware een beetje eelt op krijgen.

Bij nylon snaren gaat dat wel beter. Maar metalen snaren geven een harder en helderder geluid.

Wanneer je de meest gemakkelijke akkoorden zuiver en goed kunt spelen, kun je de volgende stap nemen en gaan oefenen met barré akkoorden.

Daarmee leg je de wijsvinger op een bepaald vakje over alle snaren heen en druk je in het vak daar onder vaak nog enkele snaren in.

Maar daarmee kun je even wachten totdat je het begin goed te pakken hebt, in combinatie met een goede slag natuurlijk.

Gitaarles op basis van gitaar akkoorden

Het is best fijn om gitaarles te krijgen op basis van gitaar akkoorden. Je kunt daarvoor naar de muziekschool gaan of een privé leraar opzoeken om je de fijne kneepjes van het vak bij te brengen.

Toen wij voor de zending naar Chili gingen heb ik ook een aantal lessen genomen. Het is natuurlijk zo dat in Zuid Amerikaanse landen veel gitaar gespeeld wordt, ook in de bijeenkomsten van de kerkelijke gemeenten.

Ik praat dan over de jaren 90 waarbij we net een computer hadden aangeschaft en met moeite daarmee leerden omgaan.

Pas aan het eind van onze zendingsperiode, in 1998 zagen we de mobiele telefoons op straat verschijnen, en pas daarna heeft internet en wifi een vlucht genomen.

Dat heeft veel veranderd waaronder ook de muzieklessen of gitaarlessen.

Je kunt tegenwoordig ook kiezen uit online cursussen om een muziekinstrument te leren bespelen.

Eén van de goede gitaarcursussen is de cursus van Michel Penterman. Om de cursus uit te proberen kun je een aantal gratis lessen aanvragen!

Hij heeft veel ervaring een heeft een 3 jarige gitaar cursus gemaakt waarbij je veel leert. Bovendien heeft hij een website waarop je alle gitaar grepen kunt bekijken, die je maar wilt.

Ook geeft hij op zijn site veel informatie over van alles met betrekking tot de gitaar.

Daarnaast wil ik de gitaarcursus van Koen Snoek aanbevelen. Hij heeft een complete cursus gemaakt van 22 lessen waarbij heel veel geleerd wordt.

Dit schema vond ik op zijn site. Zo’n boogje over heel de breedte van de snaren heen betekent dus dat je alle snaren afdekt met je wijsvinger of een gitaarklem.

Maar je begint eerst met de gemakkelijke gitaar akkoorden die bovenaan staan.

Doe er je winst mee en kies voor een goede en leuke cursus gitaar spelen op basis van gitaar akkoorden.

Veel succes gewenst!

Wil jij op een leuke manier gitaar leren spelen?

Dan kan ik je helpen aan een goede gitaarcursus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *