oudere speelt gitaar

Gitaar leren spelen als je wat ouder bent

gerdadenadmirant Gitaarles Reactie plaatsen

Gitaar leren spelen als je wat ouder bent: Is dat wel een goed plan? Wordt dat wel een succes?

Dit soort vragen zijn heel begrijpelijk en wil ik ook eerlijk in dit blog behandelen.

Leer je als je wat ouder bent alles nog wel zo snel? En hoe soepel moeten je vingers zijn om gitaar te leren spelen?

Kijk snel mee of jij nog aan alle voorwaarden voldoet! 🙂

Ouder iemand die gitaar speelt

Gitaar leren spelen als je wat ouder bent gaat voor veel mensen gewoon lukken.

Maar voor gitaar leren spelen als je wat ouder bent moet je evengoed gemotiveerd zijn.

Net als wanneer je jong bent moet je wel studeren en oefenen!

En net als wanneer je jong bent leer je gitaar spelen wanneer je doorzet.

Waar je extra naar moet kijken op oudere leeftijd en hoe je het gemakkelijkst gitaar kunt leren spelen lees je hier….

Waar je op let bij gitaar leren spelen op oudere leeftijd

Om een muziekinstrument te leren bespelen heb je altijd motivatie nodig. En op oudere leeftijd zie ik vaak dat die motivatie extra aanwezig is. Eigenlijk had je er al veel eerder aan willen beginnen. En misschien ben je er ooit aan begonnen, maar was je toen te druk met carrière of gezin.

Misschien heb je nog een goede gitaar ergens staan in huis. Haal hem voor de dag en kijk of de snaren nog goed zijn. En anders is het belangrijk om bij een gitaarzaak er goede snaren op te laten zetten. Laat je adviseren wat voor jouw gitaar en voor jouzelf de goede snaren zijn.

Metalen snaren zijn iets lastiger om goed in te drukken en zeker in het begin én op oudere leeftijd zijn nylon snaren wat gemakkelijker.

gitaar leren spelen als je wat ouder bent

Daarbij zijn we gelijk bij een onderwerp dat wel meetelt op oudere leeftijd: hoe soepel zijn je vingers en hoeveel kracht heb je in je vingers?

Ik heb zelf, als jongere, gitaar leren spelen, en merk wel dat mijn vingers nu minder soepel zijn. Als oudere kun je eerder last krijgen van artrose, wat er voor zorgt dat je de vingers minder goed kunt buigen.

Gelukkig heeft niet iedereen daar last van. Maar het is wel even een check voordat je begint. Dat betekent niet dat gitaar leren spelen als je wat ouder bent helemaal van de baan is.

Het kost alleen iets meer moeite en je zult geen concert gitarist worden. Maar waarschijnlijk is dat niet echt jouw doel en wil je gewoon leuke liedjes leren spelen, of jezelf bezig houden met een nieuwe hobby.

Daar is gitaar leren spelen uitstekend geschikt voor. Het is een licht muziekinstrument die je overal mee naar toe neem. En ook al heb je gewoon als doel om er zelf lekker mee bezig te zijn, ook dan kun je er een mooie tijd aan beleven.

Wil je wat meer gitaar info? Kijk dan even bij mijn blog daar over. Alles over gitaar als instrument wat belangrijk is vind je daar.

Hoe je gitaar leert spelen als je wat ouder bent

Tegenwoordig ben je niet snel oud. Toen onze koning 50 werd, noemde hij zijn leeftijd het nieuwe 40 en veel mensen van 60+ zijn heel vitaal en willen van alles ondernemen.

De afgelopen tijd konden we minder het huis uit en moesten we afstand houden van de meeste mensen waar we anders contact mee hadden.

Dat is misschien ook wel de tijd dat jij bedacht hebt om toch die wens om gitaar te leren spelen te laten uitkomen! Een live gitaarleraar via de muziekschool of uit de buurt was dan wel lastiger.

Gelukkig zijn er meer mogelijkheden om gitaar leren spelen als je wat ouder bent te realiseren.

Jaren geleden waren er veel minder opties, maar sinds de komst van het internet, dat tegenwoordig overal aanwezig is, zijn er veel meer manieren om iets te leren en kennis van te krijgen.

Als ik jou was zou ik dan ook voor een online cursus gaan waarbij je in je eigen tempo gitaar leert spelen.

Die online lessen kun je eventueel herhalen, en wanneer je in het verleden al iets van de basis hebt mee gekregen kun je daar juist weer sneller doorheen gaan.

Een groot voordeel van een online cursus is ook dat je er niet de deur voor uit hoeft en gewoon, en direct na aanschaf, het lespakket in je mailbox krijgt en kunt downloaden.

Koen leert gitaar spelen in crisistijd
Koen Snoek gitaarleraar

Toch hou je contact met je gitaarleraar. Dat gebeurt via een mailtje of via skypeverbinding. Bovendien heb je contact met medecursisten die je van tips en ervaringen kunnen voorzien.

Zo’n gitaarcursus bevat veel video’s waarbij de lessen worden voor gedaan en je die na kunt spelen. En wil je het nog een keer zien of horen? Geen probleem: dan speel je het nog een keertje af en probeer je het gewoon opnieuw na te doen.

Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan je houding, de vingerzetting, het stemmen van de snaren enz.

Trouwens: voor het stemmen zijn tegenwoordig handige apparaatjes waarbij dat geen probleem meer is.

Tips voor wanneer je op oudere leeftijd gaat beginnen

Bespreek je wens eens met iemand uit je omgeving die al wel gitaar speelt en laat je niet te snel van je plan afbrengen.

Kijk eerlijk hoe gemotiveerd je bent en of je een doorzetter bent. Want het is jammer wanneer je aan iets begint, een gitaar en een gitaarcursus aanschaft en alles ligt binnen een maand in een hoekje….

Bedenk hoe en wanneer je de gitaarlessen wilt volgen, en maak een plan de campagne. Als je het plan voor je ziet is het gemakkelijker te realiseren, dan wanneer het allemaal wat vaag blijft.

Misschien zijn er in je omgeving meer oudere gitaristen. Goed mogelijk dat die je over de streep kunnen trekken en nog meer enthousiasmeren.

Voordelen van gitaar leren spelen als je wat ouder bent

  • Je kunt je tijd wat beter indelen
  • Door meer ervaring met doelen behalen kun je goed inschatten wat voor jou het beste werkt
  • Als oudere heb je meestal meer budget voor een nieuwe hobby
  • Ouderen hebben veelal meer discipline, waardoor er doorgezet wordt en op vaste tijden geoefend
  • Een muziekinstrument bespelen werkt stress verlagend: belangrijk voordeel om je te kunnen ontspannen met gitaar spelen!

Laat je dus niet weerhouden door je leeftijd, om gitaar leren spelen als je wat ouder bent.

Er zijn nog genoeg mogelijkheden om deze hobby, ook op oudere leeftijd te praktiseren! En juist gitaar leren spelen is echt erg leuk om wat later op te pakken.

oudere vrouw speelt gitaar

En praktisch is het ook heel gemakkelijk te doen. Zelfs wanneer je wat kleiner behuisd bent past een gitaar er altijd wel in. En voor burenoverlast hoef je evenmin bang te zijn.

Leuk om jezelf te begeleiden bij een cursus op basis van akkoorden. Je leert de gemakkelijkste akkoorden in heel korte tijd en daarmee kun je al veel liedjes spelen die jij leuk vindt en je lekker ontspannen.

Welke gitaarcursus is geschikt op oudere leeftijd?

Niet elke gitaarcursus is geschikt voor gitaar leren spelen als je wat ouder bent.

Je hebt gewoon een duidelijke, brede cursus nodig, die jou helpt om het op een leuke manier goed te leren.

gitaarleraar Koen Snoek

Ik zou dan de gitaarcursus van Koen Snoek aanraden. Deze cursus heeft een breed programma, dat ook nog heel betaalbaar is, en zijn prijs zeker waard.

Ik ben behoorlijk enthousiast over deze cursus en denk dat het ook voor ouderen heel goed te gebruiken is.

Je kunt daar zeker een proefles voor aanvragen. Ik ben benieuwd hoe je dat gaat vinden!

Ga voor die proefles….. en voor je het weet ben je helemaal om!

Wil jij op een leuke manier gitaar leren spelen?

Dan kan ik je helpen aan een goede gitaarcursus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *