muziekgroep

Een muziekband opzetten

gerdadenadmirant Piano leren spelen Reactie plaatsen

gitarist en drummer

Je houdt van muziek. Je hebt verschillende bandjes horen en zien spelen en zou ook wel deel willen uitmaken van een band.

Sommige bandjes hebben meerdere zangers die als solisten bekende of juist onbekende liederen ten gehore brengen.

Ze worden begeleid door een bandje. Zo’n bandje bestaat vaak uit iemand die een toetsinstrument bespeelt, zoals een piano of keyboard, 1 of meer elektrische gitaristen en een drummer.

Ook kunnen er personen bij horen die op een blaasinstrument spelen zoals een dwarsfluit of hobo.

Welk instrument bespeel jij in een band?

Misschien heb je al een instrument in huis en is er nog nooit van gekomen om er studie van te maken. Ik heb ook een dochter die op een gegeven moment een gitaar wilde hebben. Haar toenmalige vriendje speelde goed gitaar en dan wil je dat ook leren bespelen.

Met het beëindigen van de relatie kwam de gitaar in de hoek van haar kamer te staan. Toch zou ze het wel willen oppakken. Misschien is het jou zo ook begaan. Of je bent heel ritme gevoelig en zou best kunnen drummen.

Een toetsinstrument is ook een optie. Soms wordt in bestaande bands een elektrische of digitale piano gebruikt, maar veelal ook een goed keyboard. Keyboard spelen in een band is wel goed te leren. Ook online bestaan goede cursussen.

Het gaat dan vooral om het begeleiden van de zangers of andere instrumenten die de melodie spelen.

Samenstellen van een band

Wanneer je graag in een band wilt spelen en ook al weet welk instrument jij wilt/kunt bespelen kun je in je directe omgeving gaan zoeken naar andere bandleden. Misschien zijn er familieleden, vrienden of collega’s die daar ook voor te porren zijn.

Wanneer je nog op de middelbare school gaat kun je het idee met je muziekleraar bespreken. Het zou leuk zijn wanneer je een schoolbandje kunt vormen of dat jij in de bestaande band mee kunt spelen.

muziekgroep treedt op

Via een kerkgenootschap zijn ook altijd wel mensen te vinden die het leuk vinden om samen te musiceren en om eventueel tijdens bijeenkomsten de samenzang te begeleiden of op te treden. Liederen spelen en zingen zijn daarbij zeker een meerwaarde!

Wanneer je in je omgeving geen mogelijkheden hebt voor aansluiting bij een band kun je ook online zoeken via een grote site als muzikantenbank.net

Voorbereiding van het echte werk!

Je hebt wat enthousiaste mensen bij elkaar die verschillende instrumenten bespelen of goed kunnen zingen. Dan moet je wel met elkaar afstemmen of je ook van dezelfde soort muziek houdt.

Wanneer jij alle popliedjes uit je hoofd kent en een paar anderen willen de samenkomsten van de kerkelijke gemeente begeleiden dan past dat gewoon niet echt bij elkaar.

Het is dan kiezen of delen en het zou mooi zijn wanneer jullie daar overeenstemming en afspraken over kunnen maken. Het niveau kan ook heel verschillend zijn. Natuurlijk kun je als geoefende speler eenvoudige liedjes spelen of begeleiden, maar andersom wordt lastig.

Mogelijk dat er mensen in jullie omgeving zijn die daar wat sturing aan kunnen geven.

muziekgroep treedt op

Soms zijn het mensen die een muzikale opleiding als conservatorium hebben gedaan of anders mensen die zelf al heel wat jaren een instrument bespelen en zicht hebben op hoe je met elkaar kunt samen spelen.

Oefenruimte, tijd en plaats voor een band

Het gebeurt dat er grootse plannen worden gemaakt, en dat het daarbij blijft. Het concreet uitvoeren blijkt toch lastiger te zijn dan je denkt.

Wanneer je een bandje wilt gaan vormen heb je behalve mensen en instrumenten ook een oefenruimte nodig. Misschien heeft één van de toekomstige bandleden een geschikte ruimte bij hem of haar thuis.

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een souterrain in een vrijstaand huis, dat weinig geluid doorlaat of een afgelegen boerderij.

Wanneer geen van de bandleden in zijn directe omgeving een geschikte ruimte heeft moet je uitwijken naar bijvoorbeeld een kerkelijk centrum of een andere gemeenschapsruimte als een dorpshuis of een muzieklokaal van een school.

Zeker wanneer je de band ook wilt laten participeren in een kerkelijke gemeente of school  wordt dan mogelijk ook gelegenheid gegeven om te oefenen.

Met onze volle agenda’s is het vaak lastig om een tijdstip te vinden waarop iedereen vrij is. Maar wanneer jullie allemaal gemotiveerd zijn moet dat uiteindelijk toch wel lukken.

Spreek regelmatig af! Zeker in het begin heb je tijd nodig om liederen en muziekstukken in te studeren. Het mooiste is wanneer er de regelmaat is van elke week een paar uur bij elkaar te komen.

Muziek stukken zoeken om te spelen met een band

Wanneer jullie allemaal een jarenlange muzikale opleiding hebben gehad via een muziekschool of een particuliere muziekleraar zal het niveau daar ook naar zijn. Het kan echter zijn dat er veel enthousiasme is maar nog weinig kennis en ervaring.

Begin dan eenvoudig. Er zijn online cursussen waarbij je de grondbeginselen kunt leren voor gitaar of piano/keyboard.

Ook voor drummers zijn cursussen en zangers kunnen een paar zanglessen nemen om wat aanwijzingen te krijgen waar ze op moeten letten en dat hen verder helpt om hun stem zo goed mogelijk uit te laten komen.

Voor piano/keyboard weet ik toevallig een cursus waarbij je binnen korte tijd door middel van 14 akkoorden liedjes kunt begeleiden. Het is de cursus van Steven Pruis, die zelf als 10 jarige begonnen is met piano spelen.

Hij heeft een aantrekkelijke cursus ontwikkelt om je snel als pianist of keyboardspeler liederen te laten spelen of begeleiden. Hij heeft een cursus voor beginners, maar ook voor gevorderden en staat open voor specifieke vragen of verlangens.

Ook René Knops heeft een complete pianocursus ontwikkeld. Hij heeft veel ervaring met pianoles geven.

gitarist en drummer treden op

Het genre van muziek wordt meestal snel duidelijk. Je weet van elkaar met welk doel en vanuit welke groep je de band hebt gevormd.

Voor kerkelijke doeleinden worden er andere liederen gezongen en gespeeld dan wanneer je graag op feestjes de nieuwste popliedjes zingt van bekende artiesten.

Voor de schoolband of schoolorkest worden vaak meer klassieke muziekstukken gespeeld waarbij soms een muziekleraar ook actief betrokken is.

Via internet zijn muziekstukken op het muziekweb te vinden, maar ook via allerlei zoekmachines is het mogelijk om muziek te vinden die geschikt is voor diverse instrumenten.

En anders zijn er nog de speciaal zaken. Bij specifieke liederen waar nog geen muziek voor een bandje is geschreven is het mogelijk om via een musicus een bewerking te vragen om te maken.

Wanneer het eerste optreden van een band?

Wanneer je bij een school, kerk of vereniging bent aangesloten lukt het meestal wel om een optreden te regelen. Soms zit men er al jaren op te wachten voordat een muziekgroep zich aandient en aanbiedt om bepaalde gelegenheden acte de presence te geven.

In overleg met degene voor wie je speelt wordt de datum en het programma afgestemd. Een spannende stap zo’n eerste optreden!  Neem voldoende tijd om goed met elkaar te oefenen en stimuleer elkaar.

Zorg dat jullie de liederen en stukken beheersen. Natuurlijk hoeft het niet geheel foutloos gespeeld te worden, maar een eerste aftrap is wel beeldbepalend.

muziekgroep op het strand

Kies liever voor minder moeilijke stof die je volkomen kunt spelen dan voor iets wat moeilijker is en daarom haperingen geeft. Wanneer je met meerderen speelt moet men toch de aandacht verdelen tussen de zangers en spelers en is men niet alleen op 1 persoon gefocust.

Met meerdere instrumenten wordt het al snel een mooi geheel en kan de begeleiding ook minder moeilijk gemaakt worden. Heb er met elkaar plezier in om iets voor te bereiden!

Voorbereiding voor de eerste grote dag dat je in een band optreedt

Jullie hebben er maanden voor gewerkt en er naar toe geleefd. En dan is het zo ver! Zorg voor een goed programma en neem in de generale repetitie heel het programma met elkaar door.

Het is natuurlijk belangrijk of het een avondvullend programma is of dat jullie ondersteuning bieden aan een ander programma en een deel van de dag of avond vullen. Denk aan de volgende punten:

  • Wanneer het optreden in een andere plaats is plan je de reis en heb je navigatie bij je.
  • Zorg in ieder geval dat jullie op tijd aanwezig zijn en alles wat nodig is bij jullie hebben.
  • Wijs een leider aan van de band die dan ook de leiding neemt
  • Vraag om een locatie om nog even van te voren in te spelen en voor de soundcheck.
  • Maak een programma waar een logische volgorde zit in de liederen en/of muziekstukken.
  • Iedereen heeft het programma voor zich en weet of er blokjes zijn van een paar stukken en pauzes.
  • Je begint met een sterke intro: wanneer dat goed gaat geeft dat zelfvertrouwen en kan de avond niet meer stuk!
  • Houd elkaar steeds in de gaten en probeer bij eventuele fouten elkaar op te vangen zodat het minder merkbaar is in de zaal.
  • Jullie hebben 1 lied of stuk achter de hand als toegift.

Bedenk altijd dat jullie de band zijn begonnen als mooi initiatief om samen muziek te maken.

Al snel liggen ergernissen en irritaties op de loer.

Gun elkaar succes en kijk niet op de ander neer of zie erg tegen de ander op.

Samen maken jullie met je eigen gaven er een mooi geheel van.

Wil jij Piano leren spelen?

Muziek Cursus Gids Logo 2018

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een starterspakket cadeau!

 

Wil jij op een snelle en leuke manier Piano leren spelen?

logo muziekcursusgids

Ja, daar wil ik meer van weten!

jonge vrouw achter een digitale Roland Piano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *