plaatje keyboard

Een Keyboard als alternatief

gerdadenadmirant Piano kopen en onderhoud, Piano leren spelen Reactie plaatsen

concert pianist

Een Keyboard als alternatief voor een piano of een vleugel?

Je wilt piano leren spelen maar hebt nog nooit een toets aangeraakt. Je hebt met veel interesse geluisterd wanneer anderen speelden.

Wat zou het mooi zijn wanneer je zélf zou kunnen spelen! Er kunnen verschillende redenen zijn om in eerste instantie te kiezen voor een keyboard.

Een reden kan zijn wanneer je niet zo’n groot budget hebt voor een muzikale hobby. Dan is een keyboard kopen bijvoorbeeld een goed alternatief.

Daarnaast zijn er nog veel meer voor- en nadelen te noemen.

Wat is een keyboard eigenlijk?

Het keyboard is een jong instrument, dat rond 1980 is ontstaan. Het is een elektronisch muziekinstrument  en komt eigenlijk voort uit het elektronische orgel dat in die tijd erg populair was.

Veel elektrische onderdelen werden steeds kleiner en daardoor was het mogelijk een klein toetsinstrument te bouwen met veel verschillende instrumentale geluiden. Een keyboard heeft meestal 61 toetsen alhoewel sommige exemplaren er ook 88 kunnen hebben.

Het keyboard heeft alleen een speeltafel met toetsen en knoppen en een ingebouwde microfoon. Het is betrekkelijk licht van gewicht en daardoor gemakkelijk te vervoeren. Voor thuisgebruik koop je er een onderstel bij en kun je er ook een pedaal bij kopen.

keyboard

Vanaf 1980 tot nu heeft het keyboard zich steeds verder ontwikkeld.
Nieuwe mogelijkheden zijn:

  • Fill In. De begeleiding speelt een variatie-maat.
  • Aanslaggevoeligheid. De meeste keyboards hebben nu een aanslaggevoelig toetsenbord net als een piano.
  • Het keyboard kan zichzelf demonstreren.
  • Op het keyboard kun je jezelf opnemen.

Eigenlijk is het keyboard een kleine computer met een toetsenbord. Je kunt er veel mee doen. Het is zelfs mogelijk een keyboard op een computer aan te sluiten, zodat je nog meer mogelijkheden hebt.

Verschil tussen akoestische piano, een digitale piano en een keyboard

Eigenlijk is er vooral een groot verschil tussen een gewone akoestische piano en een digitale piano. De belangrijkste verschillen zijn de klank en de aanslag. Een akoestische piano werkt met een hamer techniek.

Wanneer je de piano van boven met de klep opent zie je de hamertjes zitten en elke keer wanneer je een toets indrukt zie je zo’n hamertje bewegen. Afhankelijk van hoe hard je een toets indrukt krijgt het hamertje een hardere klap en wordt de klank ook harder.

Je kunt de toetsen dus zacht en hard indrukken. De klank van een akoestische piano is meer natuurlijk en minder elektronisch.

De akoestische piano is door het binnenwerk en de kast veel zwaarder dan een digitale piano die uit veel minder zware onderdelen is opgebouwd.

jongen leert piano spelen

De klank van een elektrisch apparaat is wel minder mooi en vol, maar met de ontwikkelingen van de laatste decennia is er al veel verbeterd. Ook op het gebied van aanslag zie je veranderingen.

Een keyboard als alternatief van een digitale piano?

Misschien twijfel je tussen het kopen van een keyboard en een elektrische piano. Het zijn natuurlijk allebei elektrische apparaten en bij een keyboard kun je kiezen voor verschillende klanken waaronder de klank van de piano.

Ook voor keyboard kun je pianolessen nemen en je vraagt je af waarin een keyboard verschilt van een piano.

Een keyboard heeft overeenkomsten met een digitale piano . Hij is ook elektrisch maar veel lichter van gewicht. Het is een handzaam muziek instrument dat je gemakkelijk mee kunt nemen bij een feestje.

Ik zie ook regelmatig bij een Kerstfeest van een kerkelijke vereniging dat er een keyboard gebruikt wordt om de zang te begeleiden. Je hoeft niet met zware instrumenten te gaan slepen en hebt toch begeleiding.

Zowel een digitale piano als een keyboard hebben een aansluiting voor een hoofdtelefoon waardoor voorkomen wordt dat de buren of naaste omgeving last heeft van het geluid.

Een keyboard als alternatief is een instrument waar je geen buil aan kunt vallen. Al onder de 200 euro koop je een keyboard. Het bekendste merk voor een keyboard is de Yamaha. Natuurlijk zit er ook veel verschil in kwaliteit en prijs en mogelijkheden.

Er zijn toetsenborden van 49, 61, 76 en 88 toetsen. De meeste keyboarden hebben een toetsenbord van 61 toetsen.

Yamaha piano

Daarmee ben je op een gegeven moment wel wat beperkt. Voor een beginner is het geen probleem, maar voor een gevorderde speler kun je beter kijken naar een iets groter toetsenbord.

Mogelijkheden van een keyboard als alternatief instrument

Een keyboard heeft uitgebreide mogelijkheden.  Met knoppen kun je kiezen tussen de geluiden van bijv. piano’s, orgels, blaasinstrumenten, strijkers,  maar ook vele ingebouwde ritmes. Op een keyboard kun je tegenwoordig een hele band imiteren.

Wanneer je piano wil leren spelen op een keyboard is het belangrijk dat je een aanslaggevoelig keyboard koopt en dat je er een sustainpedaal bij koopt.

keyboard met onderstel en pedaal

Dat pedaal functioneert als een rechter pedaal van een akoestische piano waardoor je ook de pedaaltechniek kunt leren en de klank kunt dempen.

Verder heb je nog een goed verstelbaar statief (onderstel) en een keyboardbankje nodig. Dit is belangrijk voor een goede houding tijdens het spelen en voorkomt dat je geblesseerd raakt.

Combinatie van keyboard en digitale piano

Dat de ontwikkelingen niet stil staan bewijst het volgende aanbod: er bestaat nu ook een combinatie van keyboard en piano in één.

Je hebt dan een vast onderstel, 88 toetsen (zoals bij de piano) en daarnaast alle snufjes van een keyboard en een volgewogen klavier waarbij je dus volume verschil kunt maken net als bij een akoestische piano.

combinatie keyboard en digitale piano

Deze combi is ook van Yamaha en kost ongeveer € 850. Misschien voor jou een heel goed alternatief!

Pianocursus op een keyboard

En dan staat dat keyboard bij je thuis. En nu leren spelen! Natuurlijk kun je wat toetsen indrukken waarbij de begeleiding al door het keyboard zelf gedaan wordt.

Maar je laat je natuurlijk niet kennen en je wilt ook zelf iets presteren zonder dat je al die toonladders moet leren en heel het notenschrift je eigen moet maken.

Tegenwoordig zijn ook de methodes voor pianolessen leuker geworden en eenvoudiger toe te passen. Ik ken een piano cursus van Steven Pruis die met akkoorden werkt voor de linkerhand en de melodie in de rechterhand.

Kijk daar eens naar! Ter introductie geeft hij de eerste 10 lessen gratis. Je krijgt coaching van hem als pianoleraar en de cursus kan voor meerdere personen tegelijk gebruikt worden. Hij werkt onder andere met videobeelden zodat je hem gewoon na kunt spelen.

piano leren spelen

Ook de cursus van René Knops kan ik je aanbevelen. Neem een kijkje op zijn website.

Je zult versteld staan van de mogelijkheden die hij biedt.

René Knops
Pianoleraar René Knops

Zo zie je dat er verschillende goede mogelijkheden zijn om piano of keyboard te leren spelen zonder dat het erg veel hoeft te kosten en je het thuis kunt leren met een piano of keyboard en een laptop of tablet met internet.Ik zou zeggen: Ga er voor. Je zult versteld staan van het resultaat!

Wil jij Piano leren spelen?

Muziek Cursus Gids Logo 2018

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een starterspakket cadeau!

 

Wil jij op een snelle en leuke manier Piano leren spelen?

logo muziekcursusgids

Ja, daar wil ik meer van weten!

jonge vrouw achter een digitale Roland Piano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *