jongetje speelt piano

Muzikale vorming?

gerdadenadmirant Piano leren spelen, Pianoles voor kinderen Reactie plaatsen

Muzikale vorming? Je bezig houden met zang en muziek?Wees er van overtuigd hoe goed  muzikale vorming voor je is!

Het heeft een positief effect op heel onze persoonlijkheid en vooral bij jonge kinderen.

Maar ook wanneer je wat ouder bent zul je goede gevolgen daarvan ondervinden!

Muzikale vorming is goed voor je ontwikkeling

Eén van de redenen om een instrument te gaan spelen kan zijn om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Meestal is dat niet de belangrijkste reden om je met muziek bezig te gaan houden.

Het leek je gewoon leuk om zelf een muziekinstrument te gaan bespelen. Of je wilt je zoon of dochter er mee kennis laten maken.

Met muziek bezig houden geeft een positieve reactie op onze persoonlijke ontwikkeling. Er is een onderzoek geweest of een vast vak muzikale vorming op de basisschool belangrijk was en daarbij kwamen o.a. de volgende resultaten naar boven:

  • verhoging van intelligentie
    peuter maakt muziek
  • verbetering in persoonlijke ontwikkeling
  • bevordering creativiteit
  • emotioneel meer in evenwicht
  • beter groepsgevoel
  • meer discipline
  • meer zelfvertrouwen

Verhoging van intelligentie door muzikale vorming

Er is verschillende keren onderzoek gedaan naar de combinatie muzikale vorming en hogere  intelligentie. In eerste instantie wees een onderzoek uit dat mensen die vaker naar concerten gingen en de muziekschool hadden bezocht meer succesvol waren in de maatschappij.

Deze verklaring bleek ook een link te hebben met een hogere sociale klasse, waardoor er dus ook andere factoren meespeelden.

Later is nog ander onderzoek gedaan o.a. door iemand die resultaten van verschillende basisscholen in Berlijn onderzocht.

Hij bekeek en vergeleek de resultaten van kinderen die wél of niet op de basisschool het vak muziekonderwijs kregen. Daar bleken grote verschillen in te zijn.

Resultaten van dit onderzoek toonden onder andere aan dat kinderen na vier jaar  muziekles, een hogere intelligentie hadden dan kinderen die geen muziekles volgden.

Verbetering in persoonlijke ontwikkeling na muzikale vorming

Het leren  bespelen van een muziekinstrument vraagt veel doorzettingsvermogen.  Door er toch mee verder te gaan krijg je meer zelfvertrouwen.

Ook helpt het om bijvoorbeeld samen in een groep te muziek te maken. Je kunt een belangrijke rol hebben in de groep maar ook  minder op de voorgrond staan. Je moet je aan elkaar aanpassen en dat is belangrijk voor de omgang met elkaar.

Creatief  bij muzikale vorming

De eerste stappen om bijvoorbeeld een piano of gitaar te bespelen lukken goed. Daarna gaan enthousiaste leerlingen op een gegeven moment creatiever worden en hun eigen  muzikale stukjes maken. Maar niet alleen bij de muziekles maar ook op andere gebieden worden ze creatiever!

Emotioneel meer in evenwicht door muzikale vorming

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen met muziekles vanaf jonge leeftijd emotioneel stabieler zijn en ook minder angstig. Op het werk en tijdens het dagelijks leven krijgen mensen regelmatig te maken met tegenslagen en verlies.

creatieve verfhanden

Het is belangrijk om daar goed mee om te kunnen gaan. Kinderen die muzikale vorming hebben gehad zijn minder angstig. Dit is belangrijk  om nieuwe uitdagingen aan te gaan, zoals het gaan naar een nieuwe school, nieuwe vrienden maken, of een nieuwe taak uitvoeren op het werk.

Dus ook jaren later heeft muzikale vorming nog positief effect!

Beter groepsgevoel door muzikale vorming

Zeker wanneer je ervaring hebt om samen in een groep muziek te maken helpt dat later om beter in een groep te functioneren. De gezinnen zijn meestal wat minder groot dan vroeger en het is belangrijk om samen iets in een groepje te doen.

Op school hebben kinderen te maken met een grote groep, maar daar geeft de meester of juf leiding aan. Dat zien we ook bij groepssporten. Daar is een coach die zegt wat er gedaan moet worden.

Bij het zingen of spelen in een muziekgroep moet je het met elkaar maken. Je bespeelt verschillende muziekinstrumenten of zingt in een groep en daarbij heb je ook allemaal een verschillende rol.

Je hebt dan profijt van de muzikale vorming wanneer je die hebt gehad op de basisschool en kunt daarna met de een piano of gitaar of een ander instrument verder gaan. Wanneer je daar wat op kunt spelen is het mogelijk om samen een muziekstukje te gaan spelen.

Sommigen jongeren gaan voor zangles en willen graag zanger worden.

kind speelt op straat gitaar

Je kunt muzieklessen volgen bij de muziekschool in de plaats waar je woont. Ook is het mogelijk om een online cursus te gaan volgen. Zowel voor piano als voor gitaar zijn er goede cursussen online te vinden die in verhouding minder kostbaar zijn en goede resultaten geven.

Door piano of gitaar aan te klikken kun je informatie ontvangen over deze leuke methoden.

Meer discipline  door muzikale vorming

Het vraagt wel discipline en doorzettingsvermogen om na de basis muzikale vorming door te gaan met het bespelen van een instrument. Maar het is natuurlijk super tof om zelf een instrument als bijvoorbeeld  een piano of een gitaar te bespelen.

De les is dan niet meer op school maar je oefent dan ook veel thuis; het liefst elke dag minstens een kwartier of half uur.

Ook wanneer je kind misschien een wat minder grote doorzetter is leert het op die manier een stukje discipline op te brengen waar hij later veel plezier van kan hebben.

teambespreking

Ook wanneer je volwassen bent moet je vaak taken doen die steeds weer terug komen waar je minder zin in hebt. Door het toch te doen geeft het met zelfvertrouwen en voldoening.

Door muzikale vorming meer zelfvertrouwen

Eigenlijk heb ik in heel het artikel al laten zien dat muzikale vorming meer zelfvertrouwen geeft en een positief effect heeft op heel je persoonlijkheid. Dat is ook door onderzoek steeds opnieuw bewezen.

Door verder te gaan met een muziekinstrument of zelf zangles te nemen leer je iets te doen dat je gewoon een kick geeft! Jij kan een instrument bespelen en jij durft gewoon solo te zingen! Daar heb je je best voor gedaan.

Het kostte je inspanning en discipline door steeds weer opnieuw te oefenen. Maar het resultaat mag er dan ook gewoon zijn!

Je kunt nu zelf muziek maken en misschien ook nog iemand begeleiden. Verder is het mogelijk om een muziekgroep op te zetten door samen muziek te maken. Daardoor krijg je weer ervaring in het samenwerken wat ook in de maatschappij erg belangrijk is.

Wanneer je samen wat muziekstukjes hebt ingestudeerd kun je zelfs een muziekavond organiseren waarbij jullie kunnen optreden.

Band

Al die ervaringen geven je zelfvertrouwen een flinke opkikker die anderen je niet kunnen afnemen en waar je heel je leven plezier van hebt.

Wil jij Piano leren spelen?

Muziek Cursus Gids Logo 2018

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een starterspakket cadeau!

 

Wil jij op een snelle en leuke manier Piano leren spelen?

logo muziekcursusgids

Ja, daar wil ik meer van weten!

jonge vrouw achter een digitale Roland Piano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *