klavier met goudkleur

Piano kopen?

gerdadenadmirant Piano kopen en onderhoud Reactie plaatsen

Gsleutel en muziek tonen

Een piano kopen! Je loopt al een poosje met dezen plannen rond!

Je wilt (weer) piano gaan spelen of andere gezinsleden kennis laten maken met dit mooie muziekinstrument.

Er is veel keus! Het moet passen binnen je huis en je budget.

Door de verschillende mogelijkheden langs te lopen krijg je helder waar je naar op zoek bent…

 

Een Piano kopen! Welke mogelijkheden zijn er?

Eigenlijk maak je in eerste instantie de meest belangrijke keus: het wordt een akoestische piano of een digitale piano. Voor beide piano’s valt veel te zeggen.

Een combinatie van beide goede kenmerken zou het beste zijn, maar je moet toch tussen 1 van beide soorten kiezen. Bekijk de verschillen en bedenk wat voor jou het zwaarst weegt!

Een akoestische piano kopen

Een akoestische piano is écht: alleen met een akoestische piano kun je bepaalde nuances laten horen die door een digitale piano minder goed te horen zijn.

Het gaat om een totaal van beleving: de harmonieën, de trillingen, de toetsaanslag, hoe de piano eruit ziet en uitkomt in je woonkamer als meubelstuk. Of je gevoel bij een echte piano zoals je die in het verleden al had…

Schimmel Piano bespelen

Ook kan een akoestische piano bij goed onderhoud generaties lang mee en kan hij na een revisie weer opnieuw jarenlang zijn werk doen. Het wordt een familiestuk met geschiedenis!

Een akoestische piano is als het ware een belevenis die je niet snel kunt vervangen door een digitale piano!

Natuurlijk zijn er ook nadelen bij een akoestische piano! Denk daarbij aan het gewicht, onderhoudskosten voor stemmen en op een gegeven moment voor revisie en technisch onderhoud.

Het vervoer geeft extra kosten en je kunt hem niet zomaar meenemen voor een optreden. Ook heb je rekening te houden met buren omdat je er niet standaard een systeem bij hebt om geluidsoverlast te voorkomen.

Akoestische piano’s kunnen alleen het geluid van een piano laten horen.

Andere aspecten die belangrijk zijn bij het kopen van een akoestische piano

Hieronder andere aspecten die meewegen om tot een keus te komen bij het kopen van een akoestische piano. Let op de volgende thema’s:

Klank

In eerste instantie is het belangrijk om er achter te komen welke klank het beste bij je past. De één houdt meer van warme en romantische klanken terwijl de ander het belangrijk vindt dat de piano helder en transparant klinkt.

onze vleugel

Soms weet je helemaal niet wat jouw voorkeur heeft. Door in een pianozaak de verschillen te gaan beluisteren kun je tot een voorkeur komen.

Uiterlijk

Je maakt voor jezelf al snel een selectie door een kleur voor de piano uit te zoeken. Je hebt de keus tussen zwart, bruin of wit. Ook bestaan er zelfs transparante piano’s die doorschijnend zijn. En natuurlijk is ook het model belangrijk.

Er zijn hoge, meestal oude modellen (soms zelfs met messing kaarsenstandaards eraan vastgemaakt) en er zijn lage, strakke modellen. Verder is er natuurlijk de vleugel die wel wat ruimte vraagt maar heel mooi is om te zien.

Prijs

Ook de prijs is niet onbelangrijk. Hoeveel wil en kun je uitgeven? Of misschien wil je wel eerst het instrument huren? Bij veel pianozaken is dat laatste ook mogelijk.

Er bestaat een soort huurkoop waarbij een aanbetaling wordt gevraagd en je jaarlijks een bedrag aflost.

Nieuw of gebruikt

Piano’s zijn nieuw of gebruikt als instrument te koop. Natuurlijk spreek je dan wel van verschillen.

Bij een nieuwe piano heb je niet zo snel reparatiekosten en bovendien nog garantie. Wil je graag een relatief goedkope piano? Dan kan een tweedehands instrument een mooie optie zijn.

Kwaliteit

Uiteraard is het ook belangrijk om naar de kwaliteit van het instrument te vragen. Vraag aan de verkoper uit welke materialen de piano is opgebouwd.

piano met open kast

De beste onderdelen zijn van Duitse kwaliteit, zowel wat betreft de snaren als bijvoorbeeld de hamerkoppen. En verder moet je letten op kwaliteitsverschillen in de zangbodems.

Een digitale piano kopen

Een digitale piano is vooral voor praktische mensen. Deze piano heeft veel voordelen wanneer je wat minder kritisch bent op de klank. Voor beginners zijn de verschillen minder goed te horen.

Zij kunnen zelf nog niet zo veel nuances aanbrengen bij het bespelen van de piano.

Digitale piano’s kunnen niet alleen pianogeluiden voortbrengen, maar kunnen ook de klank van elk ander denkbaar instrument laten horen.  Ze kunnen worden aangesloten op een computer dat veel mogelijkheden geeft.

Sommigen hebben zelfs de beschikking over een opnamestudio en je kunt kiezen voor verschillende soorten muziek. Verder zijn er de voordelen van aansluiting van een hoofdtelefoon, gemakkelijker verplaatsbaar en lage onderhoudskosten.

Ontwikkeling digitale piano

De ontwikkeling van de digitale piano heeft niet stil gestaan. In eerste instantie was er vooral sprake van blikkerig geluid en plastic toetsen. Hoewel nog steeds veel musici kiezen voor een akoestische piano wordt de digitale piano wel steeds beter!

Zeker voor beginnende piano spelers kan een digitale piano een goede keus zijn. De prijs van een digitale piano is aantrekkelijk en de kwaliteit wordt steeds beter. Zowel de klank van deze piano’s als het toetsenbord gaan steeds meer de akoestische piano’s benaderen.

digitale piano

Natuurlijk betekent het wel dat je met een goedkope digitale piano niet dezelfde kwaliteit in huis haalt als een meer ontwikkeld apparaat.

Waar kun je een piano kopen?

Ik zou je toch vooral aanraden je piano bij een erkende muziekhandel te kopen. Er zijn verschillende goede muziekhandels in Nederland te vinden. Kijk op internet om voor jezelf een idee te krijgen wat en waar te koop is.

De meeste muziekspecialisten hebben een goede website met alle mogelijkheden erop die ze kunnen leveren. Wanneer je zelf nog niet zo veel piano ervaring hebt is het belangrijk een deskundige mee te nemen.

Maak voor jezelf al een preselectie door diverse keuzes te maken die sowieso van te voren te maken zijn. Ik denk dan aan uiterlijk en prijs.

Daarmee selecteer je ook al een aantal piano’s uit dat de keuze gemakkelijker maakt.

Laat je goed informeren over de klank van de piano. Probeer ook de verschillen zelf te horen. Het vraagt enig muzikaal gehoor om dat in je op te nemen. Het is belangrijk dat de verkoper eerlijk advies geeft en luistert naar wat voor jou prioriteit heeft.

Het is fijn wanneer je een goede muziekhandel in de buurt hebt, maar ga ook op wat meer afstand kijken.

Het team van Pianova

Sommige muziekzaken hebben hun contacten ver vanuit het buitenland en hebben  een vondst gedaan waardoor ze relatief goedkope, maar kwalitatieve zeer goede piano’s wisten te bemachtigen.

Wij zijn zelf goed geslaagd voor onze vleugel bij Pianova in Voorthuizen. Zeker een aanrader om daar eens te gaan kijken!

Overige keuzes bij een piano kopen

Ik heb in dit artikel vooral de verschillen tussen een akoestische en een digitale piano benoemd. Wanneer je deze keuze hebt gemaakt krijg je nog bij de akoestische piano de keuze tussen een gewone piano of een vleugel.

Bij de digitale piano kun je nog kiezen tussen een digitale piano die uiterlijk veel lijkt op een gewone, akoestische piano óf een keyboard.

Over die verschillen heb ik andere artikelen geschreven. Kortweg kun je aangeven dat de vleugel meestal meer een instrument is voor gevorderde leerlingen.

Maar loop niet in de valkuil door via Marktplaats een oude vleugel voor weinig geld op te halen. Meestal vraagt zo’n oud apparaat veel revisie en onderhoudskosten. Natuurlijk blijft het wel een mooi meubelstuk!

keyboard met veel functies

Een keyboard kan heel praktisch zijn wanneer je van plan bent om een bandje op te richten of andere optredens in gedachten hebt. Ze zijn voordelig, hebben veel mogelijkheden en zijn erg gemakkelijk te verplaatsen.

Met je nieuw gekochte instrument piano leren spelen

Je bent intensief bezig geweest om een goede keuze te maken en na veel onderzoek heb je een instrument gekocht. Misschien speelde je al aardig piano en wil je deze oude hobby weer met veel enthousiasme oppakken.

Het kan ook zijn dat één van je kinderen wilt leren spelen en heb je daarom een piano gekocht. De volgende stap is te zoeken naar een piano leraar, een muziekschool of een online cursus piano leren spelen.

Alle 3 de mogelijkheden kunnen werken en het is afhankelijk van jouw situatie wat de beste keuze is.

Voor een online cursus wil ik je nog wijzen op de cursus piano leren spelen van René Knops. Hij heeft een methode ontwikkeld op basis van akkoorden waarbij het al snel mogelijk is om actuele liedjes op de piano te spelen.

Een aanrader om binnen korte tijd iets te kunnen laten horen!

piano met rode rozenblaadjes

Veel succes gewenst bij de keuzes die je moet maken!

Binnen korte tijd zul je gaan genieten van mooie klanken in je eigen huis, met je eigen muziekinstrument bespeeld door je eigen handen!

Wil jij Piano leren spelen?

Muziek Cursus Gids Logo 2018

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een starterspakket cadeau!

 

Wil jij op een snelle en leuke manier Piano leren spelen?

logo muziekcursusgids

Ja, daar wil ik meer van weten!

jonge vrouw achter een digitale Roland Piano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *