piano met rode rozenblaadjes

Piano leren spelen

gerdadenadmirant Piano leren spelen Reactie plaatsen

onze vleugel

Piano leren spelen! Veel mensen hebben er wel eens over gedacht om piano te gaan spelen.

Lang niet iedereen komt er daadwerkelijk toe om het ook te gaan doen!

Maar ik wil jou stimuleren om er wel mee aan de slag te gaan!

Wanneer je gemotiveerd bent om het te gaan leren moet het lukken!

Kijk wat er nodig is om het tot een succes te maken!

Wat is er nodig om piano te leren spelen?

Je kunt je afvragen wat er allemaal nodig is om piano te leren spelen. Ik noem hier onder een aantal aspecten:

  • Een geschikte ruimte voor een piano
  • Een piano waarop je kunt oefenen
  • Veel enthousiasme
  • Tijd vrijmaken om op de piano te spelen
  • Een piano cursus of leraar zoeken
  • IJver tonen om er voor te willen gaan
  • Volharding om het vol te houden en door te gaan

Ruimte voor een piano.

Niet elke woning of kamer is geschikt om een piano in te plaatsen.

Een gewone piano vraagt een blinde muur waar je geen kast of bed tegenaan kunt zetten. Ook kan het lastig zijn om een piano in een bovenhuis of appartement te plaatsen dat omgeven is door buren.

Natuurlijk kun je denken aan een elektrische piano of een keyboard. Bedenkt wel dat je dan enigszins beperkt bent om echt goed piano te kunnen spelen.

Een piano

Wanneer je een piano wilt gaan kopen moet je op verschillende soorten piano’s letten. Er zijn namelijk heel verschillende piano’s.

Ik noem wat soorten piano’s:

Een elektrische piano:

Deze piano’s zijn niet echt geschikt om goed piano te leren spelen. Bij het piano spelen is het belangrijk dat je met je ene hand harder kunt spelen dan met je andere hand. Dit is met een elektrische piano erg moeilijk.

Buiten Piano spelen in Manhattan

Een elektrische piano wordt meestal gekozen om burenoverlast te voorkomen. Gelukkig zijn daar nog andere mogelijkheden voor!

Een akoestische piano:

Dit is een “gewone” piano. Die zijn er in veel verschillende soorten en prijzen en mogelijkheden. Neem bij de aankoop altijd een kenner mee! Wanneer je voor het eerst piano gaat spelen kun je ook kijken naar de mogelijkheden van huurkoop.

Let bij de aanschaf altijd op aanslag en klank. Ook het mechaniek van de piano is belangrijk. Soms is het beter om een goede gebruikte piano te kopen dan een nieuwe van dezelfde prijs.

Een Silent piano

Mensen in grote steden maken een goede keuze met een Silent piano.

Dit is een piano die als gewone piano met  piano mechaniek te gebruiken is, maar daarnaast is er een elektrisch systeem ingebouwd zodat hij ook als elektrische piano met hoofdtelefoon is te gebruiken.

met de juiste houding op de pianokruk

Ook bestaan er piano’s met een demping systeem. Er wordt dan gewerkt met vilt tussen de hamers en snaren. Ze noemen dit de zogenaamde studeer stand.

Door de piano tegen een binnenmuur aan te zetten en op rubber wordt de geluidsoverlast naar de buren toe ook verminderd.

Veel enthousiasme

Piano leren spelen moet je echt willen.  Het vraagt best iets van je en je moet er zin in hebben. Natuurlijk zijn er veel aspecten die het piano leren spelen doen lukken of mislukken, maar wanneer jij er voor wilt gaan is de kans groot dat het ook lukt!

Tijd

Natuurlijk is het belangrijk dat je tijd vrij kunt maken om piano te leren spelen. Moeders van een jong gezin met een eigen baan en vaders die druk zijn met hun carrière lukt het vaak niet om de tijd te nemen om piano te leren spelen.

Ook voor studenten kan het lastig zijn om ermee te beginnen. Het mooiste is om in een iets rustiger periode zo’n hobby op te pakken. En natuurlijk is de basisschoolleeftijd met name een geschikte leeftijd om een instrument te leren bespelen.

Wanneer je zoon of dochter belangstelling toont voor piano spelen moet je deze kans niet laten liggen.

Het is een pree bij de opvoeding wanneer je een muzikale educatie mee kunt geven! En zij zijn nog in de gelegenheid om elke dag een half uurtje te oefenen.

Een piano cursus of leraar

Je hebt bewust een piano aangeschaft en je wil met enthousiasme gaan beginnen. Dan is het ook belangrijk dat je een goede cursus of leraar weet te vinden. Er zijn verschillende methoden. De meest traditionele methode is grondig.

Je leert er noten lezen en van bladmuziek te spelen. Daar horen boeken bij en ook een leraar die je aanwijzingen geeft en corrigeert.  Je maakt wekelijkse afspraken en gaat stapje voor stapje vooruit.

Dit is voor de echte doorzetters die veel tijd hebben en heel duidelijk alle afspraken nakomen. Dit is ook een prijzige manier. Live pianolessen kosten al snel 15 euro voor een half uur of meer. Dat is maandelijks al 60 euro minimaal.

pianoles + muziek maken
pianoles + andere instrumenten

Er bestaan tegenwoordig ook andere goede pianocursussen. Eén van die cursussen is de online piano cursus van René Knops

Hij werkt op een leuke manier waarbij verschillende akkoorden als begeleiding worden aangeleerd met de linkerhand en je rechts de melodie speelt van het lied dat je wilt spelen. Op die manier kun je al snel iets ten gehore brengen.

HIj speelt bovendien in op de muziek die in deze tijd veel gehoord wordt. Voor je het weet speel jij de liedjes waar je zo graag naar luistert op de radio.

Bovendien is het in verhouding met privélessen van de muziekschool of de privé pianoleraar, geen dure cursus en is het zeker zijn geld waard. En daarbij kun je gratis proeflessen voor een maand aanvragen!

IJver

blijven oefenen om piano spelen te leren

Wanneer de piano is aangeschaft en je een goede cursus of leraar hebt gevonden ga je natuurlijk ijverig aan de slag. Want jij gaat piano leren spelen!

Het helpt dan om een lesmethode gevonden te hebben die duidelijk is en waarbij je vorderingen maakt. Maar…. Je moet er wel voor gaan!

Volharding

Wie A zegt moet ook B zeggen! Niet bij A blijven steken maar volhouden. Elke dag een poosje oefenen en na een aantal weken zult je versteld staan van wat je al kunt spelen! Ook jij kunt piano leren spelen!

En niet alleen jij! Ook je huisgenoten, familie en vrienden.

Ik zou zeggen: Ga de uitdaging aan!

In dit artikel heb ik op een rijtje gezet wat nodig is om piano te leren spelen.

Het is een cursus waarbij je steeds weer opnieuw achter de piano gaat zitten om verder te komen en al snel kan je ook anderen resultaten laten horen.

Wil jij Piano leren spelen?

Muziek Cursus Gids Logo 2018

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een starterspakket cadeau!

 

Wil jij op een snelle en leuke manier Piano leren spelen?

logo muziekcursusgids

Ja, daar wil ik meer van weten!

jonge vrouw achter een digitale Roland Piano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *