Justin Bieber zingt en speelt piano

Piano spelen en zingen tegelijk

gerdadenadmirant Piano leren spelen, Zangles Reactie plaatsen

een jonge vrouw zingt voor de microfoon

Misschien droom jij ook wel van Piano spelen en zingen tegelijk!

Dat is natuurlijk ook een fantastische combinatie!

Het betekent wel dat je eigenlijk voor 2 instrumenten tegelijk moet gaan.

In de eerste plaats moet je de basis leren van begeleidend piano spelen. Je speelt dan geen klassieke stukken maar leert met basis akkoorden een begeleiding te spelen.

Daarnaast heb je zangles nodig om ook je stem, het tweede instrument te verbeteren.

En vervolgens leer je hoe die combinatie samen gaat. Niet te doen?

Jawel hoor! Maar het vraagt enthousiasme en oefening en dan moet je er voor gaan!

Piano spelen en zingen

Jij droomt van piano spelen en eigenlijk zou je daar ook graag bij willen zingen. Of misschien heb je zelf niet zo’n goede stem maar zou jij je vrouw of dochter of kleindochter willen begeleiden.

Omdat je natuurlijk niet alles tegelijk kunt leren wil ik je een programma laten zien hoe je stap voor stap hier mee aan de slag kunt gaan.

Piano leren spelen is de eerste stap. Wanneer je uiteindelijke doel is om jezelf te begeleiden op de piano terwijl jij zingt vraagt het piano leren spelen een bepaalde richting waarbij je vooral leert om met akkoorden een begeleiding op te zetten.

De melodie wordt namelijk door je stem gemaakt.

Natuurlijk is het wel mogelijk om ook met de piano zachtjes de melodie mee te spelen, maar eigenlijk is het niet nodig wanneer de piano vooral de begeleiding is van je stem.

Wanneer je nog geen piano speelt is het van belang dat je de basis van het piano leren spelen je eigen maakt.

Piano leren spelen om te begeleiden bij het zingen

Je wilt leren piano spelen om jezelf of anderen te gaan begeleiden bij het zingen.

Je hebt dan in de eerste plaats een piano of een keyboard nodig. Vooral een keyboard is heel handig voor dit doel omdat je een keyboard gemakkelijk kunt verplaatsen.

Zeker wanneer je zo ver bent dat je ook je spel en zang ten gehore kunt brengen is een verplaatsbaar en niet te zwaar instrument heel praktisch.

Om piano te leren spelen als begeleidingsinstrument is de online Cursus Piano leren Spelen van René Knops zeer geschikt.

René Knops
Pianoleraar René Knops

Hij heeft een methode ontwikkeld op basis van akkoorden, waarbij je binnen zeer korte tijd jezelf kunt begeleiden op de piano.

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een muziekschool of een particuliere piano leraar, maar zij werken vaak met een grondige methode waarbij je gewoon via het notenschrift eerst de basis leert en daarna van bladmuziek leert spelen.

Het kost dan veel meer tijd voordat je zo ver bent dat je begeleidend kunt spelen.

Zeker wanneer je graag wilt gaan begeleiden raad ik je bovengenoemde online cursus aan waarbij je met video beelden leert welke akkoorden passen bij een lied.

Elk akkoord hoort weer bij een bepaalde toonsoort en elk lied staat weer geschreven in een bepaalde toonsoort.

Door met akkoorden te leren spelen wordt ook uitgelegd welke akkoorden je bij een bepaald lied gebruikt.

Piano spelen en zingen tegelijk

Misschien heb jij al wel geleerd om piano te spelen en speel je al wat van bladmuziek. Dan heb je een voorsprong op mensen die nog helemaal moeten beginnen.

Toch vraagt de combinatie van piano spelen en zingen een bepaalde techniek en insteek waarbij je mogelijk een specifieke cursus kunt volgen om je wat meer te specialiseren in de begeleidingsmuziek.

Maar daarnaast wil je je tweede instrument, je stem, natuurlijk ook gaan oefenen.

Wanneer jij al van nature een mooie, heldere stem hebt, heb je natuurlijk een voorsprong om de combinatie van piano spelen en zingen tegelijk te gaan praktiseren.

Maar iedereen kan daar nog wel wat scholing in gebruiken.

zingen als een lijster

Je kunt zanglessen nemen en zoeken naar een geschikte zangleraar. Om goed te leren zingen komt naast een goede stem ook veel techniek kijken. Ik heb zelf op een zangkoor gegaan en daarbij werd je ondersteund door andere zangers.

Maar wanneer jij de enige hoorbare stem bent moet je leren je stem helemaal onder controle te hebben. Het vraagt in de eerste plaats een goede ademtechniek.

Daarnaast leer je een goede houding van mond, keel en kaak. Je krijgt lessen in klankkleur, articulatie, muziektheorie, microfoon techniek en bijvoorbeeld podiumangst.

Je begrijpt dat er best veel bij komt kijken om alleen je stem al zo mooi mogelijk uit te laten komen!

Ook voor zanglessen kun je online terecht. Een goede cursus op dat gebied is de online zangcursus van online muziekcursus.nl

Met deze zangcursus ontdek je hoe jij zonder enige ervaring in slechts 20 weken jouw vrienden en familie kunt verassen met jouw unieke zangstem en het beheersen en ontwikkelen van je stem.

Justin Bieber
Justin Bieber speelt piano en zingt tegelijk

De combinatie van Piano spelen en Zingen tegelijk

Digitale metronoom
Digitale metronoom met muzikale aanduiding

Je hebt de basis van piano spelen geleerd en ook zanglessen gehad waardoor je stem geschoold is en je stemtechnieken onder de knie hebt gekregen.

Maar nu wil je die 2 instrumenten gaan combineren. Je wilt piano spelen en zingen tegelijk of je wilt iemand anders die zingt begeleiden.

Het is leuk omdat voor jezelf te doen, maar mogelijk denk je ook aan een optreden. Dan wil je natuurlijk dat het perfect gaat en goed klinkt!

Een tip om dit voor elkaar te krijgen is: begin in een rustig tempo en gebruik een metronoom om het juiste ritme aan te geven.

Bij de aanschaf van de pianocursus kun je een metronoom zelfs gratis krijgen, maar anders zijn ze ook in de muziekhandel of online voor ongeveer € 20 te koop.

Je kunt dan kiezen uit een gewone metronoom die met een soort slinger heen en weer gaat of een digitaal apparaat.

Perfect op elkaar afstemmen: piano spelen en zingen tegelijk

Zorg dat je zowel met de piano als met je stem het lied dat je wilt spelen of zingen echt helemaal beheerst. En probeer daarna de combinatie. Wanneer je zelf zingt kun je het tempo en het ritme helemaal op elkaar afstemmen.

Als je iemand anders begeleidt kan het zijn dat het niet helemaal gelijk gaat. Als pianist ben jij verantwoordelijk om weer helemaal op elkaar in te spelen.

Zorg dat het zo min mogelijk opvalt en pas je aan wanneer de zanger iets afwijkt van wat er op papier staat voorgeschreven.

Het gebeurt wel eens dat een lied gevolgd wordt door een refrein. Dan moet bijvoorbeeld een refrein herhaald  worden of moet alleen de laatste regel herhaald  worden.

Natuurlijk oefen je dit goed, ook wanneer je niet zelf de zanger bent zodat het een mooie combinatie wordt van piano spelen en zingen tegelijk.

Als pianist sluit jij een lied af met een kort naspel. Misschien speel je de laatste regel nog een keer ook als melodie en sluit je daarmee af.

Zorg dat het een mooi geheel wordt.

Hieronder een filmpje van Tom bij Idols die zichzelf begeleidt op de piano.

De combinatie van piano spelen en zingen kan veel plezier geven zowel voor de speler en zanger als voor het publiek.

Het is de moeite waard om er voor te gaan! Veel succes ermee!

Wil jij Piano leren spelen?

Muziek Cursus Gids Logo 2018

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een starterspakket cadeau!

 

Wil jij op een snelle en leuke manier Piano leren spelen?

logo muziekcursusgids

Ja, daar wil ik meer van weten!

jonge vrouw achter een digitale Roland Piano

Wil jij goed leren zingen?

zanger Amaury

Dan weet ik een leuke zangcursus voor jou!

logo muziekcursusgids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *