oude man achter de piano

Pianoles voor 40+

gerdadenadmirant Piano leren spelen Reactie plaatsen

ouder iemand achter de piano

Pianoles voor 40 +? Moet je daar jong voor zijn? Of kan dat ook wanneer je al wat ouder bent?

Kan ik daar nog wel aan beginnen en zijn mijn vingers nog wel soepel genoeg?

Moet ik dan ook het notenschrift beheersen en ….

Hoe lang duurt het voordat ik mijn eigen favoriete liedjes kan spelen en er nog bij kan zingen ook?

Of misschien wil je je vrouw of dochter gaan begeleiden om zo samen muzikaal bezig te zijn! Op al deze vragen wil ik in dit artikel ingaan!

Is Pianoles aan leeftijd gebonden? Heeft het kans van slagen bij 40+?

Ik kan mij die vraag best voorstellen. Er zijn ouders die hun zoon of dochter op pianoles doen omdat ze het zelf vroeger graag hadden willen leren. Ze denken dat ze er nu te oud voor zijn. Daar moet ik nu niet meer aan beginnen toch?

Waarschijnlijk denkt u dan terug aan de muziekschool waar uw vriend of vriendin heen ging. Ze kreeg daar alle grondbeginselen van de muziek te leren in de algemene muziekleer.

Als praktisch hulpmiddel werd de blokfluit gebruikt. En tot verdriet van veel familieleden moesten daar de deuntjes op geoefend worden.

Natuurlijk moesten alle noten geleerd worden. De centrale C is belangrijk en daar begon het mee en daarna de D, E en F om vervolgens weer verder te gaan met A, B en daarna weer C.

Na een jaar mocht er een ander muziekinstrument uitgekozen worden. Jouw vriendin koos piano en na verloop van tijd kon ze daar echt Für Elise op spelen. Tja, dat had je ook wel gewild! Maar is dat nu ook nog mogelijk?

Aandachtspunten bij Pianoles voor 40 +

Om je maar gelijk uit de droom te helpen: Ja! Tegenwoordig zijn er andere methoden waarbij je veel sneller vorderingen maakt en onafhankelijk van je leeftijd binnen enkele weken al jouw favoriete liedjes kunt spelen!

Natuurlijk is het nog steeds mogelijk om te beginnen met het aanleren van de muzieknoten. Heet blijft een grondige methode.

Maar zeker wanneer je bijvoorbeeld 40+ bent,  is de manier om met behulp van akkoorden piano te leren spelen veel leuker en sneller.

Voor stijve vingers hoef je niet bang te zijn. Veel mensen gebruiken hun vingers vaak dagelijks op het toetsenbord van hun computer en door piano te gaan leren spelen ben je al regelmatig je vingers aan het oefenen.

oude hand op piano

Eerst leer je de akkoorden die wat gemakkelijker te spelen zijn en later de wat moeilijke akkoorden.

Datzelfde geldt ook voor mensen die zwaar werk hebben gedaan en wat dikkere vingers hebben met eelt erop.

Je leert met welke vingers je bepaalde toetsen indrukt en hoe dat het beste gaat. De vingers worden in de praktijk soepeler.

Voorwaarden om Pianoles voor 40+ te laten slagen

Wat vooral belangrijk is om pianoles bij 40 + tot een succes te laten worden is of je het écht graag wilt leren.

Het is vooral een kwestie van genoeg ambitie hebben, reële doelen stellen en plezier houden in het piano spelen.
Want juist daar liggen je sterke kanten en kansen: als oudere heb je vaak wel wat meer tijd om meer te oefenen.

In het begon oefen je misschien veel en kort, en later wanneer je vooruit gaat oefen je wat langer per keer.

Het is belangrijk dat je een goede lesmethode neemt waarbij je het programma overzichtelijk krijgt aangeboden en je zelf ook direct resultaat ziet.

Dan blijf je plezier houden in het muziek maken en merk je ook dat je vorderingen maakt.

Methoden Pianoles voor 40 +

Ik gaf al aan dat ik denk dat wanneer je wat ouder begint met pianolessen je waarschijnlijk het beste kunt kiezen voor een onlinecursus.

Natuurlijk moet je wel een beetje thuis zijn op de computer, maar wie is dat tegenwoordig nog niet?

Er zijn verschillende online piano cursussen. Ik heb de online cursus van René Knops bekeken en kan je die aanraden.

René Knops
Pianoleraar René Knops

Ook de reviews zijn lovend. Er wordt erg enthousiast gereageerd omdat er zo snel vorderingen worden gemaakt. En dat is wat we natuurlijk graag willen, zeker wanneer we niet zo jong beginnen!

Sommige mensen twijfelen nog omdat ze bang zijn dat het moeilijker is om dingen te onthouden. Door steeds de lessen te herhalen blijf je de stof onthouden.

Dat is ook het voordeel bij de online cursus. Je kunt de video’s die je online krijgt toegezonden steeds opnieuw bekijken waardoor je de les kunt herhalen. Op een gegeven moment zit het er dan toch in.

Ook kun je de online pianoleraar gewoon vragen stellen wanneer het toch niet helemaal duidelijk is. Je kunt zo de lessen in je eigen tijd en tempo volgen dat grote voordelen heeft.

Wat houdt concreet online pianoles voor 40+ in?

Een cursus piano spelen kan op verschillende manieren online worden aangeboden. Dit kan zijn door middel van een e-book of een online account. Een cursus bestaat meestal uit 20 a 30 lessen.

Alle lessen bestaan uit een aantal video’s en filmpjes waarin je de nieuwe akkoorden krijgt voor gedaan.

een ouder persoon speelt op een keyboard

Maar daarnaast ontvang je veel extra elementen. Behalve de video’s kun je denken aan afbeeldingen en e-mail begeleiding van een professionele pianodocent(e).

Je hebt zelf in principe alleen een laptop, tablet of mobiel nodig waarbij je dan wel toegang moet hebben tot het internet. En verder natuurlijk een piano of keyboard om op te spelen!

Kosten pianoles voor ouderen

Natuurlijk is het ook mogelijk om pianoles te nemen bij een muziekschool of aan huis les te krijgen van een particuliere pianodocent. Sommige mensen vinden het prettig om live contact te hebben met hun docent en daar is ook iets voor te zeggen.

Pianolessen van een privé-docent op een muziekschool of pianoles aan huis brengen wel hoge kosten met zich mee. Je betaalt al gauw € 15 – € 25 voor een les van een half uur.

In een jaar tijd lopen de kosten dan behoorlijk op. Wanneer je niet zoveel te besteden hebt zijn online pianolessen een goede keuze. Daarbij heb je de keus om de cursus voor beginners of gevorderden te doen.

De kosten voor zo’n online cursus zijn in verhouding beduidend lager dan de voornoemde privé lessen of via de muziekschool.

Is piano leren spelen ook jouw lang gekoesterde droom? Wacht dan niet te lang, want je kunt het echt! Hoe eerder je begint, hoe sneller je droom in vervulling gaat!

Wist je trouwens dat piano spelen ook heel goed is voor je coördinatie, geheugen en concentratievermogen? Juist wanneer je wat ouder bent zijn dat dingen die je goed kunt gebruiken!

een oude man achter de piano

Voor meer informatie raad ik je aan door te klikken op de online cursus die ik je aanbeveel.

Goed mogelijk dat je hiermee een nieuwe weg inslaat en een stap neemt die je al veel eerder had willen nemen!

Wil jij Piano leren spelen?

Muziek Cursus Gids Logo 2018

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een starterspakket cadeau!

 

Wil jij op een snelle en leuke manier Piano leren spelen?

logo muziekcursusgids

Ja, daar wil ik meer van weten!

jonge vrouw achter een digitale Roland Piano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *