klein meisje achter roze piano

Pianoles voor kinderen

gerdadenadmirant Piano leren spelen, Pianoles voor kinderen Reactie plaatsen

Jong geleerd is oud gedaan

Pianoles voor kinderen?

Als ouders wil je je kind de beste opvoeding geven. De basisbehoeften zijn dan in de eerste plaats heel belangrijk. Je zorgt voor een veilige omgeving waarin de volgende dingen belangrijk zijn:

 • Liefde
  Een goed huis
  Gezonde voeding
  Goede kleding
  Een goede school en opvoeding
  Denk aan de 3 R’s: Rust – Reinheid en Regelmaat

Daarnaast wil iedereen zijn kind  dat beetje extra meegeven waarmee je kind opgroeit tot een mens die er mag zijn.

Door in de opvoeding iets aan cultuur te doen krijgt je kind meer zelfvertrouwen en levenswijsheid.

Daarbij behoort zeker een muzikale vorming. Dat kan concreet zijn pianoles. Daardoor leer je jouw kind piano spelen.

Muzikale vorming voor kinderen door pianoles voor kinderen

Kinderen kun je al vroeg gevoel voor muziek bijbrengen.

Bij muzikale vorming denken we snel aan noten leren lezen of algemene lessen op de muziekschool. Sommige ouders kiezen daarvoor. Na een jaar muzikale vorming wordt een instrument gekozen waarop een kind gaat leren spelen.

Hoewel dit een vrij traditionele vorm is leren kinderen soms al spelenderwijs de grondbeginselen van de muziek kennen.

Andere kinderen zien de piano thuis of bij een vriendje staan en weten gelijk al dat ze voor de piano willen gaan.

Dan kan de eerste fase over geslagen worden en kunnen kinderen gelijk zich richten op het muziekinstrument van hun keuze.

Wanneer je nog geen instrument thuis hebt staan kun je kiezen voor het huren van een piano of beginnen met een keyboard.

Waarom kiezen voor pianoles voor kinderen?

Piano leren spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Je zoon of dochter benut zijn of haar intelligentie en leert beter luisteren. Muziek vraagt concentratie en aandacht.

piano met gekleurde toetsen

Ook kinderen met ADHD worden gestimuleerd om zich beter te concentreren, zich te richten op een doel en goed te kijken en luisteren. Ook wordt het muzikale gevoel verder ontwikkeld. Door piano te leren spelen  geef je het kind ook iets van cultuur mee.

Op welke leeftijd kun je beginnen met pianoles voor kinderen?

Sommige kinderen worden al als peuter, zodra ze kunnen lopen, als een magneet aangetrokken tot die piano. Ik heb het zelf gezien bij kleine kinderen in mijn omgeving. Ze hoorden hun vader of moeder piano spelen en wilden ook op de toetsen drukken om er geluid uit te krijgen.

Eerst met 1 vingertje en later met heel hun hand. Dan schrokken ze wel even van het geluid maar steeds weer liepen ze naar de piano toe en zodra ze op de kruk konden zitten deden ze dat en probeerden verschillende toetsen en hoorden dat er steeds een ander geluid uitkwam.

Peuters kun je al blij maken met een speelgoed keyboard. Ze kunnen zelf de toetsen indrukken maar soms via verschillende voorgeprogrammeerde toetsen hele melodieën horen.

Je ziet dan vaak dat het ene kind veel meer aandacht heeft voor het instrument dan het andere. Maar wanneer je vermoedt dat je kind muzikale aanleg heeft is het belangrijk om dat verder te stimuleren en te ontwikkelen.

privé pianoleraar

Voor de meeste methodes kun je het beste wachten totdat je kind kan lezen.

Natuurlijk zijn er natuur talenten die door krijgen hoe je een melodietje kunt spelen uit het hoofd maar wanneer je een kind iets wilt laten produceren vanaf papier kun je beter wachten totdat het kind een jaar of 6-7 is.

Welke pianoles voor kinderen is geschikt om kinderen piano te leren spelen?

Naast de algemene muzikale vorming op de muziekschool zijn er de privélessen waarbij je voor je zoon of dochter een pianoleraar zoekt. In de plaatselijke krant worden pianolessen soms aangeboden. Ook via internet kun je zoeken naar een piano leraar.

Toch valt dat vaak niet mee om iemand te vinden met wie je kind een klik heeft en die ook een goede methode hanteert.

Ook moet je kind steeds weer gebracht en gehaald worden naar de wekelijkse pianoles en wordt er wel verwacht dat hij of zij het huiswerk dat opgedragen wordt ook doet.

Daar zit vaak één van de pijnpunten. Je kind moet erg gemotiveerd zijn om elke dag een half uur te oefenen.

Soms willen ze ook graag met een vriendje of vriendinnetje buiten spelen en dan valt het niet mee om steeds weer de motivatie op te brengen om achter de piano te gaan zitten.

geld in euro's

Een ander pijnpunt zijn de kosten! Een privé pianoleraar is niet goedkoop. Pianolessen zijn al snel 15 euro per half uur. Wanneer je dat uitrekent kom je per maand al minimaal op 60 euro en kost het per jaar honderden euro’s.

Op deze manier wil je natuurlijk ook dat je kind goed zijn of haar best doet. Tenslotte betaal je er voor!

Omdat ik ook tegen dit probleem aanliep ben ik gaan zoeken naar een goede en leuke methode op internet en kwam daar de cursus van René Knops tegen.

René is zelf als jongen van 10 jaar begonnen met piano spelen en heeft een cursus ontwikkelt die voor jong en oud stimuleert om piano te leren spelen.

Geen notenbalken maar met behulp van akkoorden aan je linkerhand worden 2 of 3 toetsen ingedrukt die de begeleiding vormen van een lied. Met je rechterhand speel je dan de melodie met 1 vinger.

Al binnen enkele lessen kun je een bekend favoriet lied begeleiden en spelen.

Welke Pianoles is geschikt voor kinderen?

René Knops heeft zijn methode heel laagdrempelig gemaakt. Je mag de methode 1 maand uitproberen! Je kunt dan zelf zien of het je in de praktijk aanspreekt.

Het voordeel van deze online methode met je persoonlijke pianoleraar en videobeelden waarbij alles wordt voor gedaan is ook dat je kunt oefenen wanneer het je zelf uitkomt. Is je kind ziek of jarig: je kunt de les een keer overslaan en later inhalen.

Ook een groot voordeel is dat je de cursus voor meerdere kinderen kunt gebruiken.

klein meisje dat piano wilt spelen

De kosten zijn verhoudingsgewijs bijzonder laag. Je kunt kiezen voor betalen per maand of in 1 keer heel de cursus aanschaffen. En… je hoeft de deur niet eens uit. Misschien heb je zelf nog nooit pianoles gehad.

Dan doe je de cursus samen met je kind. Het is een beproefde methode waarbij al meer dan 20.000 leerlingen op deze manier piano hebben leren spelen!

Bedenk: Jong geleerd is oud gedaan! Je geeft je kind iets mee waar hij of zij heel het leven plezier van heeft!

In dit artikel heb ik verteld hoe belangrijk het is om kinderen pianoles te geven.

Ook heb ik de voordelen genoemd van een leuke methode, waarbij het hele gezin voor 1 prijs binnen de kortste keren de leukste liedjes kan spelen en begeleiden.

Wil jij Piano leren spelen?

Muziek Cursus Gids Logo 2018

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een starterspakket cadeau!

 

Wil jij op een snelle en leuke manier Piano leren spelen?

logo muziekcursusgids

Ja, daar wil ik meer van weten!

jonge vrouw achter een digitale Roland Piano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *