gebruikte piano

Een tweedehands Piano kopen?

gerdadenadmirant Piano kopen en onderhoud Reactie plaatsen

piano met kaarsen

Een tweedehands piano kopen? Voor het eerst een piano kopen is geen gemakkelijke taak. Ik vergelijk het met je eerste auto kopen.

Allerlei sites en testen worden geraadpleegd. Pas geleden heb ik het nog gedaan voor mijn dochter die net haar rijbewijs had gehaald.

Wanneer je piano wilt gaan spelen of je wilt je zoon of dochter pianoles laten nemen heb je gewoon een instrument nodig.

Je hebt besloten om er één te gaan kopen! Geen keyboard en ook geen huurkoop en ook geen elektrische piano.

Je wilt een “gewone” akoestische piano en je gaat kijken naar een tweedehands piano.

Waar ga je kijken voor een tweedehands piano?

Voor een aankoop van een gebruikte piano neem je altijd een deskundige mee; een persoon die zelf piano speelt en een muzikaal gehoor heeft.

Dat is de belangrijkste eerste stap wanneer je ergens een piano te koop hebt zien staan!

Je kunt verder overal kijken wat er te koop is. Er staan genoeg piano’s te koop. Je kijkt in de plaatselijke pianozaak, in de krant, op Marktplaats, op Speurders enz.

mooie oude piano hoog model

Misschien zie je er wel eens één staan in de kringloopwinkel die je soms bezoekt. Je slaat een paar toetsen aan en de valse klanken komen je tegemoet.

Overigens wil dat niet zeggen dat er nooit een goed exemplaar tussen kan zitten. Soms zijn ze gewoon vreselijk ontstemd en hebben een stembeurt nodig.

Kijk je naar merken bij het kopen van een tweedehands piano?

Er zijn veel verschillende goede merken. Ik noem er een paar hieronder:

Bechstein, Sauter en  Schimmel uit Duitsland of een Yamaha uit Japan. Natuurlijk ook de Steinway uit Amerika.

Voor alle piano’s geldt dat ze goed onderhouden moeten zijn. Daarmee gaat de vergelijking ook op met tweedehands auto’s

Is de leeftijd van een piano belangrijk?

Soms wordt er gedacht dat hoe ouder de piano is, hij ook meer waard wordt. Dit is echter niet waar! Denk maar weer aan de auto: Hoe ouder de auto hoe minder je hoeft te betalen. Datzelfde kunnen we in het algemeen ook zeggen van de piano’s.

Wel is belangrijk of je kunt achterhalen hoe de staat van onderhoud is. Wanneer je een piano koopt van een eerste gebruiker en hij is regelmatig gestemd door een echte pianostemmer is het risico op een miskoop minder groot dan wanneer je weinig weet van de voorgeschiedenis.

tweedehands piano kopen

Je moet wel onthouden dat de kwaliteit van een piano achteruit gaat bij het ouder worden en door de piano te bespelen. Je kunt onderzoek doen naar de leeftijd van de piano door het merk en typenummer in te voeren. Als het goed is kun je dan bepalen hoe oud de piano is.

Aankooptips bij het kopen van een tweedehands piano

  • Vergelijk verschillende aanbiedingen en waar ze te vinden zijn en gemaakt zijn. Ga niet gelijk op het eerste beste aanbod in!
  • Doe onderzoek: Hoe oud is de piano? Hoe staat het merk bekend? Is de piano goed onderhouden?
  • Wanneer je voor het eerst piano gaat spelen: Neem niet de allerduurste! Denk aan je eerste auto. Later kan er altijd nog een vleugel komen!
  • Neem iemand mee die meer verstand heeft van piano’s wanneer je tot een serieus vergelijk komt en bekijk en beluister ook dan nog meerdere piano’s
  • Kijk altijd in de piano zodat je ook kunt zien of het binnenwerk van de piano intact is.
  • Luister goed naar de klank van de piano. Klinkt hij helder bij de hoge tonen en heeft hij een diepe klank bij de lage tonen?
  • Werken de pedalen van de piano goed?
  • Overleg met de deskundige of de piano de prijs waard is.

Waar let je verder nog op bij het kopen van een tweedehands piano?

Natuurlijk vind je het leuk om een goed ogende piano in je huiskamer te zetten. Je bekijkt ook of het past binnen de inrichting. Veel piano’s zijn zwart, maar er zijn ook witte piano’s of met een houtkleur.

Je kijkt ook of de toetsen nog gaaf zijn en glimmend. Bij oude piano’s kunnen ze dof geworden zijn. Controleer of alle toetsen wel geluid geven en of de zwarte toetsen niet de witte raken. Dit kan op slijtage duiden.

vervoer piano

Bij achterstallig onderhoud kun je navragen wat een reparatie of onderhoudsbeurt zou kosten. Je kunt dit incalculeren bij de vraagprijs. Mijn advies is om voor een gebruikte piano niet meer uit te geven dan € 2000. Soms kun je voor € 1000 al een leuke tweedehands piano kopen.

Vervoer van een tweedehands piano

Bedenk dat het kopen van een piano heel wat met zich meebrengt. Je haalt een betrekkelijk groot meubelstuk in huis.

Wanneer je een nieuwe piano koopt bij een pianohandel zit het vervoer vaak in de prijs die je betaalt voor de piano, inclusief een eerste stembeurt.

Het vervoer van een gebruikte piano komt er veelal nog bij, zeker wanneer de piano van een particulier komt. Het vervoer moet je ook door een specialist laten doen en kost al snel € 150 afhankelijk van de afstand.

Meestal moet de piano na vervoer nog gestemd worden. Het stemmen van de piano kost ongeveer €75

Al met al is het geen kleine aankoop! Weeg alles zorgvuldig af. Het is belangrijk dat je ook plezier hebt van je aankoop en dat het geen bron van ergernis wordt. Een goede piano geeft inspiratie.

Je gaat er met plezier achter zitten. Je wilt zelf mooie muziek maken of leuke liedjes leren spelen.

Het bespelen van je piano

Nadat je weloverwogen een piano hebt aangeschaft wil je hem natuurlijk ook gaan bespelen. Misschien ga je voor het eerst zoeken naar pianoles of een goede cursus of krijgt je zoon of dochter de eerste lessen.

Je kunt kiezen voor een plaatselijke pianoleraar maar ook gaan voor een digitale cursus met videobeelden en persoonlijke coaching.

Een cursus die ik kan aanbevelen waarbij je al snel leuke klanken en liedjes van deze tijd kunt spelen is de pianocursus van René Knops

Hij werkt met akkoorden aan je linkerhand en de melodie met je rechterhand. Het is een goede cursus waarbij je ter kennismaking de eerste maand lessen gratis krijgt.

Het is toch leuk om binnen korte tijd niet alleen de mooie piano te laten zien aan je familie, vrienden en kennissen, maar om hem ook te laten horen.

Mijn ervaring met het kopen van een tweedehands piano

Ik wens je veel succes met het zoeken van een goede piano. We hebben zelf verschillende piano’s gehad. De eerste piano kochten we toen we trouwden.

Het was nog in de gulden tijd en we betaalden 6000 gulden. We hielden nog 6000 over van ons spaargeld voor onze eerste auto! Na meer dan 20 jaar ruilden we hem in voor een nieuwe vleugel.

We kregen toen nog € 2.500 terug voor onze oude piano. Dat bedrag had natuurlijk wel te maken (net weer als bij auto’s) omdat we een dure vleugel kochten.

onze vleugel

Ik moet er wel bij zeggen dat we hem goed hadden laten onderhouden. Maar op een gegeven moment was de aanslag niet zo fijn meer. Je moet de piano wel kunnen bespelen zoals je wilt en dan bedoel ik ook verschillend in volume.

Een wat oudere piano is soms wat eerder ontstemd. Ook dat zijn dingen waar je rekening mee moet houden. Maar evengoed hebben we veel plezier gehad van onze eerste gebruikte piano!

En dan nu een mooie vleugel die we toen niet konden kopen en plaatsen!

Wil jij Piano leren spelen?

Muziek Cursus Gids Logo 2018

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een starterspakket cadeau!

 

Wil jij op een snelle en leuke manier Piano leren spelen?

logo muziekcursusgids

Ja, daar wil ik meer van weten!

jonge vrouw achter een digitale Roland Piano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *